Notes d'hemeroteca
L'arqueologia durant la Segona República Espanyola
Les excavacions de 1932 al monestir de Sant Cugat del Vallès
Durant la Segona República Espanyola, el Servei d'Investigacions Arqueològiques de la Generalitat de Catalunya, a càrrec de Pere Bosch Gimpera, realitzà unes intervencions arqueològiques al monestir de Sant Cugat del Vallès, intervenint al claustre, en 1932, moment en que aparegué un fragment de mil·liari del segle I dC, amb una inscripció de l'època de Tiberi, reaprofitat en construccions posteriors. D'aquesta intervenció arqueològica ja en dona notícia, dels primers treballs, la revista Arquitectura i Urbanisme el mes de març de 1932.
|
La imatge del mil·liari romà aparegué publicada per primer cop a La Vanguardia del dia 29 d'abril de 1932. Al dia següent, Josep de Peray publicava un article, al mateix diari, sobre les construccions romanes aparegudes al claustre del monestir de Sant Cugat.
Ja al més de juny, el dia 9, fou Buenaventura Bassegoda, qui signava un nou escrit a La Vanguardia sobre les excavacions que es duien a terme al monestir vallesà, un escrit on el mateix títol reflectia la rellevància de la intervenció que s'hi estava duent a terme: "La arqueología catalana en la Sorbona - San Cugat del Vallès".
El 23 de juliol, Josep de Peray March publicava, un nou escrit sobre les excavacions que s'estaven realitzant al monestir de Sant Cugat del Vallès, aquest cop força més extens.
|
Les visites a les excavacions arqueològiques del monestir de Sant Cugat del Vallès entre 1932 i 1936
És evident que el monestir de Sant Cugat del Vallès i les excavacions arqueològiques que s'hi estaven duent a terme despertaren un gran interès als anys trenta del segle XX, com bé ho prova les diferents visites que rebé. El 4 de maig de 1932, els alumnes del Institut Balmes visitaren el monestir i les excavacions arqueològiques que s'hi estaven duent a terme en el marc d'una excursió cultural escolar.
El comitè de direcció d'Amics de l'Art Vell, l'any 1933, el 12 de gener van visitar el monestir de Sant Cugat del Vallès, on l'explicació de les excavacions fou realitzada pel propi Bosch Gimpera.
L'any 1935, el 27 de març hi trobem una altra notícia referida als Amics de l'Art Vell, on es constata que parlaven de l'estat del claustre després de les excavacions arqueològiques realitzades.
|
|