JORDI AGUELO MAS
  • Inici
  • Sobre mi
    • Formacio academica
    • Borses d'estudi
    • Associacions
    • Comissions i consells
    • Societats
  • Activitats
    • Arqueologia
    • Conferencies
    • Documentacio (en obres)
    • Exposicions
    • Informes inèdits
    • Projectes
    • Publicacions
    • Textos >
      • Textos inèdits
      • Textos per a webs
    • Traduccions
  • Serveis
  • Blocs
    • Noticiari
    • Patrimonium
    • Vides passades
  • Notes d'hemeroteca
    • L'arqueologia que em crec i l'arqueologia que no em crec
    • Arqueologia al Monestir de St Cugat
    • Mercat de Santa Caterina de Bcn
  • Contacte

 Patrimonium
Bloc sobre patrimoni cultural

Del Llobregat al Baix, o la pèrdua del patrimoni onomàstic 

4/2/2016

 
Jordi Aguelo Mas
Aquest escrit, com a historiador, com a medievalista, com a amant de l'onomàstica que sóc, però sobretot com a fill del Prat de Llobregat i de la comarca on es localitza aquest municipi, l'hauria d'haver escrit fa molts anys, però malauradament no ho vaig fer i segurament a aquestes alçades potser ja sigui tard, ja que el mal arrenca com a mínim des de mitjans dels anys 80 del segle XX on alguna entitat comarcal ja va començar a emprar la paraula "baix" com a identificador comarcal alternatiu al de "Llobregat".
Sóc fill del Prat de Llobregat i la família de la meva àvia paterna de fa generacions que viu en aquesta població. Ella se'n deia Parés Deixens de cognoms, i a la seva ascendència hi tinc documentades a més d'aquestes famílies pratenques, les dels Pugès, Muns, Ginebreda, Codina, Grau, Monés, Gallach (tot i ser segurament d'origen occità), Pau, Coll, i podria seguir. Dic això perquè tot i que avui dia visqui a la comarca veïna del Vallès Occidental, fins als 29 anys vaig viure al Prat de Llobregat i els meus lligams amb aquesta població i la comarca del Baix Llobregat són més que obvis tant per qüestions vitals com d'ascendència familiar, cosa que m'ha permès constatar com es forjava el procés de substitució del nom de "Llobregat" pel de "Baix", un procés on encara recordo algun professor universitari com se'n lamentava en algun congrés de la Societat d'Onomàstica dels anys 90 del segle passat [1].
​Un cop situats en allò que em lliga al Baix Llobregat, vull fer un seguit de reflexions a l'entorn del nom d'aquesta comarca i d'allò que implica el procés de substitució que porta patint en les darreres dècades. Històricament el nom és "Llobregat", si es vol en la seva grafia llatina i derivades, avui dia la coneixem oficialment com "Baix Llobregat", i oficiosament com "Baix" o "el Baix". El nom històric de la comarca encara el conserven poblacions com Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Torrelles de Llobregat. Totes aquestes poblacions podriem pensar que porten el nom pel riu Llobregat, però aquest riu també passa per d'altres comarques. De fet neix a la comarca del Berguedà, baixa pel Bages i segueix fins el delta pel Baix Llobregat. Davant les vuit poblacions del Baix Llobregat que porten el mateix nom que el riu, ni al Berguedà, ni al Bages, es documenta cap població que es digui "del Llobregat" i això, com hom pot sospitar no és per casualitat. La raó és que aquestes poblacions no reben el nom de Llobregat tant pel riu com perquè es trobaven en l'antic territorium del Llobregat, de la mateixa manera que succeeix al Berguedà on sí hi ha poblacions que es diguin "del Berguedà", com Guardiola del Berguedà o la Nou de Berguedà, al igual que succeeix al Bages amb poblacions com Castellnou del Bages, Sant Fruitós del Bages o Sant Mateu del Bages. Que el Berguedà no ha estat mai el territorium del Llobregat malgrat veure néixer aquest riu és obvi, perquè el Berguedà és el territori dels berguistans primer, el qual arribà a esdevenir comtat, el comtat de Berga. Que el Bages no ha estat mai el territori del Llobregat és igualment obvi si repassem la història d'aquesta comarca. I que l'actual comarca del Baix Llobregat és l'històric territorium del Llobregat és igualment obvi quan a la documentació medieval surt fins a la sopa i és inapel·lable. Perquè aquesta dissertació? Ara ho exposo.
Avui m'ha cridat l'atenció llegir #OrgulldeBaix i, com a fill de la comarca del Baix Llobregat, i conscient que des de fa poc més de 30 anys s'està intentant implantar el nom de "Baix" tant sí com no per identificar la comarca del Baix Llobregat, no calia tenir gaire imaginació per saber per on anirien els trets. Francament, que en un moment donat al nom històric de "Llobregat" se li volgués afegir la paraula "Baix" per indicar que la comarca era a la part baixa del curs del Llobregat pot arribar a ser assumible, malgrat que personalment cregui que era una precisió innecessària, quan no hi havia cap altra comarca que portés el nom de Llobregat, ja que les dues altres comarques que podrien ser candidates no l'han portat ni el porten, cas del Bages i del Berguedà, per tant no hi havia cap possible confusió. Ara bé, que ara es volgui simplificar el nom de "Baix Llobregat" en "Baix" que no vol dir res i desestimar el nom que identifica el territori crec que és, francament, una bestiesa, a banda dels fonaments de la destrucció del patrimoni onomàstic comarcal. Malauradament no crec que a ningú se li escapi la insensibilitat tradicional d'aquest país envers el patrimoni onomàstic, i segurament tampoc jo ho resoldré essent una veu en el desert, però com a mínim en deixaré constància i ho expressaré tal com ho sento, de forma contundent i claredat meridiana: anomenar al històric territori del Llobregat, actual comarca del Baix Llobregat, com a Baix és una veritable bestiesa, una aberració, i injustificable, com ho seria parlar de Corbera de Baix, Cornellà de Baix, Esplugues de Baix, el Prat de Baix, Sant Boi de Baix, Sant Climent de Baix, Sant Feliu de Baix i Torrelles de Baix. Personalment aquests noms em farien riure per no plorar, que és el mateix que em produeix la substitució de Llobregat per Baix com identificador del territori comarcal.
En definitiva, deixem-nos de tonteries d' #OrgulldeBaix, que donen la sensació d'avergonyir-se de la comarca a la que es pertany, al territori al que es pertany, i plantegem-nos de lliutar per la preservació del patrimoni, l'onomàstic inclòs, i això comença per anomenar les coses pel seu nom:  #Llobregat.

[1] De fet, Josep Moran i Ocerinjauregui ja se'n lamentava a principis dels anys vuitanta, quan publicà l'any 1982 "Els noms de lloc al Baix Llobregat" a la Miscel·lània de toponímia històrica "I Jornades d'Estudis sobre el Baix Llobregat", publicació del Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, al dir que "la nostra comarca és coneguda històricament com a territori del Llobregat o el Pla del Llobregat. En la divisió territorial del 1936 es preferí la denominació de Baix Llobregat, que és la forma més corrent avui per avui. Observem que la constant denominativa és Llobregat amb un o altre determinatiu; és per això que no crec oportú, ni que sigui només en un registre lingüístic col·loquial, d'escurçar l'actual denominació de Baix Llobregat i reduïr-la a la forma "el Baix" com sovint s'és fet, ja que aquesta reducció, a més de ser confusionària, no és gens genuïna".

Los comentarios están cerrados.
    Picture

    Patrimonium
    Bloc sobre patrimoni cultural
    des del 2015

    Aquest bloc té per finalitat canalitzar un seguit d'escrits d'opinió sobre patrimoni cultural, d'altres de caire més informatiu i, en ocasions per a difondre continguts sobre diferents béns de patrimoni cultural.
    Imagen

    Autor

    Jordi Aguelo Mas

    View my profile on LinkedIn

      Segueix Patrimonium

      Introdueix la teva adreça de correu electrònic per seguir aquest Blog i rebre les notificacions de les noves publicacions a la teva bústia de correu.
    Subscriu-te a Patrimonium

    Arxius
    Anys i Temes

    Todos
    2015
    2016
    2017
    2018
    2019
    2020
    2021
    Béns Culturals
    Conceptes
    Congressos
    Gestió Cultural
    Heràldica
    Indumentària
    Inventaris
    Museus
    Onomàstica
    Opinió
    Presentacio Bloc
    Publicacions
    Restauracions

    Associacions culturals que segueixo

    ACBA. Associació Catalana de Bioarqueologia
    ACRAM. Associació Catalana per a la Recerca en Arqueologia Medieval
    Ad'AC. Associació d'Arqueòlegs de Catalunya
    AFOC. Associació de Forjadors de Catalunya
    ASBA. Asociación de amigos del yacimiento arqueológico de la Bastida
    Asociación de Ceramología
    Associació Catalana de Ceràmica
    Associació d'Arxivers de Catalunya 
    Coordinadora d'Entitats per la "Pedra Seca"
    Grup d'Estudis Locals de Sant Cugat del Vallès
    SECAH. Sociedad Española de Estudios de la Cerámica Antigua en Hispania
    Sociedad Española de Estudios Medievales

    Blocs culturals
    ​que segueixo

    Arqueoliberty
    Arts i Humanitats
    Barcelofília
    Bloc del Museu d'Art de Cerdanyola
    Criticart
    Cultural. Blog de gestió cultural de la UOC
    Culturalia
    El Cuaderno -
    Cuaderno digital
    de cultura
    El ferro
    Les Pedres de Barcelona
    Llibre Digital. Blog del Màster d'Edició Digital
    Maresme Medieval. El bloc d'en Quim Graupera
    Tribuna d'Arqueologia - Blog del Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura (Generalitat de Catalunya)

    Centres de Gestió del Patrimoni Cultural
    ​que segueixo

    Servei d'Arqueologia de Barcelona

    Grups de Recerca
    que segueixo

    ARAEM. Grup de Recerca Arqueologia Agrària de l'Edat Mitjana
    Arqueología Medieval
    ASOME. Grup d'Arqueoecologia Social Mediterrània
    Didpatri

    Museus que segueixo

    El museu més gran de Catalunya
    MAC. Museu d'Arqueologia de Catalunya
    MNAC. Museu Nacional d'Art de Catalunya
    MNACTEC. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
    MUHBA
    Museu Arqueològic de Son Fornés
    Museu Diocesà de Barcelona
    Museu Diocesà i Comarcal de Solsona
    Museu Epicopal de Vic
    Terracotta Museu

    Portals culturals
    ​que segueixo

    El Temps de les Arts
    Portal de Archivos Españoles (PARES)

    Projectes culturals
    ​que segueixo

    Barcelona entre muralles
    Catalonia Sacra
    Ilduro
    Proyecto la Bastida

    Recursos culturals digitals que segueixo

    Barcelona, darrera mirada
    Carta Arqueològica de Barcelona
    Carta Històrica de Barcelona
Con tecnología de Crea tu propia página web con plantillas personalizables.
  • Inici
  • Sobre mi
    • Formacio academica
    • Borses d'estudi
    • Associacions
    • Comissions i consells
    • Societats
  • Activitats
    • Arqueologia
    • Conferencies
    • Documentacio (en obres)
    • Exposicions
    • Informes inèdits
    • Projectes
    • Publicacions
    • Textos >
      • Textos inèdits
      • Textos per a webs
    • Traduccions
  • Serveis
  • Blocs
    • Noticiari
    • Patrimonium
    • Vides passades
  • Notes d'hemeroteca
    • L'arqueologia que em crec i l'arqueologia que no em crec
    • Arqueologia al Monestir de St Cugat
    • Mercat de Santa Caterina de Bcn
  • Contacte